9 Şubat 2018 Cuma

Kıyafetlerin Geri Dönüşümü Nasıl Oluyor?

     


     Hatırlarsanız size daha önce Kıyafet Kumbaraları'ndan bahsetmiştim. Ben Kadıköy'de oturduğum için bağlı olduğum Kadıköy Belediyesi'ni örnek vererek onların uygulamalarını anlatmıştım. 

Burdaki kıyafet kumbaralarında güzel olan uygulama ikinci el olarak kullanılamayacak olan kıyafetlerin geri dönüşüme gitmesiydi. Ben de belediyeye ulaşarak bu konuda biraz daha bilgi rica ettim ve maille aşağıdaki mini roportajı gerçekleştirdik. 



Türk İşi Minimalizm: Kıyafet kumbaralarına değişik şeyler geliyor mu? Kıyafet ya da ayakkabı vs dışında beklenmedik şeyler ?

Kadıköy Belediyesi: Atık Kumbaralarımıza %2 oranında amacı dışında atıklar atılmaktadır. Bunun büyük çoğunluğu evsel atık dediğimiz çöp türevi atıklar, Alkol şişeleri, kağıt ambalaj kutuları ve elektronik atıklar şeklinde liste devam ediyor. 


Türk İşi Minimalizm: Gelen her şey nasıl ayıklanıyor? İkinci el için uygun olanlar kuru temizleme vs’ye gidiyor mu Açık Gardrop'a gitmeden önce?

Kadıköy Belediyesi: Kumbaralardan toplanan ürünler ayrıştırma tesislerine geliyor. Giyilebilir ve giyilemez diye 2 ana gruba ayrılıyor. Giyilebilir olanlar acıkgardopa veriliyor. Açıkgardırop temizlenmesi gereken ürünleri kuru temizleme yöntemiyle temizliğini yaptırıyor

Türk İşi Minimalizm: Geri dönüşüme gidenler nasıl bir prosedürden geçiyor? Onlardan bir şey üretiliyor mu ? Kıyafet geri dönüşümü nasıl bir şey pek bilinmiyor biraz açıklar mısınız?

Kadıköy Belediyesi:  Geri dönüşüm için ayrılan ürünler kendi arasında türüne ve kumaş cinsine göre tekrar ayrılıyor. Kumaş cinsine göre geri dönüşüme girecek olan ürünlerde farklı şeyler üretilmektedir. Mesela; pamuklu bir üründen iplik üretilirken, düşük kalitede naylon karışımlı ürünlerden elyaf, paspas, keçe vs.  üretilmektedir.

Türk İşi Minimalizm: Peki biraz da rakamlardan bahsetsek? Çalışma başladığından beri nasıl bir gelişme gözlemlediniz? 

Kadıköy Belediyesi:  Çalışma Ağustos sonu(2017) başlamıştır ve bu süreç itibariyle 2017de toplam 40 bin parça civarı ürün ihtiyaç sahibine ulaşmıştır. Geri dönüşüm için giyilemez durumdaki her ürün fabrikalara gönderilmektedir.

Kadıköy Belediyesi Halkla İlişkiler ekibine de teşekkür ediyorum bu bilgilerin gelmesine aracı oldukları için. Bu konuyu Instagram'da paylaştığımda farklı il ve ilçelerden birçok kişi yazmıştı bizde de var diye. Daha önce Fast Fashion / Hızlı Moda hakkında yazdığımda Amerika için şöyle bir gerçeği öğrenmiştim: Tüketim o kadar fazla ki, bağışlanan kıyafetler ihtiyacın kat kat üzerinde, bunlar sonra 3. Dünya ülkelerine satılıyor. Ama bunu Kadıköy Belediyesi'ne sorduğumda burda henüz hala ihtiyacın fazla olduğu özellikle de kış aylarında manto, palto bot vs'ye çok fazla ihtiyaç olduğunu belirtmişlerdi. 
Siz de kıyafet ayıklaması yapıp bunları nereye versem, bir kısmı pek giyilebilecek gibi de değil diye endişeleriniz varsa geri dönüşüm imkanı da sağlayan bu kıyafet kumbaralarını kullanın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder