5 Ocak 2017 Perşembe

Hygge Nedir?


Sizi Hygge ile tanıstırmak istiyorum. hue-gah olarak söylenen bu Danca sözcük Oxford sözlüğü tarafından yılın kelimesi seçilmiş; kuzeyden gelen ve 2017’nin trendi olacağa benzer bu kavram hızla yayılıyor.

Hygge rahatlık, huzur ve mutlulukla bağdaşan bir kelime. Kendinizi hayatınızı güzelleştiren şeylerle çevrelemek de denebilir. Mesela arkadaşlık, kahkaha, güven hissi ya da sıcaklık, ışık, mevsim meyveleri ve kışın sıcak içecekler gibi.

Instagram’da şimdiden #hygge etiketiyle 1,5 milyonu aşkın post birikmiş, bu postlarda sonbaharda dökülen yaprakları, balkabağı çorbasıyla dolu renkli kaseleri ve battaniyelere sarılmış bebekleri görmek mümkün.

Danismarka’dan çıkan bu konsept İngilizler tarafından popüler hale getirilmiş durumda. Dancada aynı dilimize Google’ın bir fiil olarak girmesi gibi hygge da yerini almış; mesela hygge-music dinleyebilir, arkadaşınıza bir hygge-Christmas geçirip geçirmediğini sorabilir ya da iş çıkışı hygge-chat için dostlarla buluşabilirsiniz.

Hygge üzerine kitaplar da yazılmış bile The Little Book of Hygge: Danish Secrets to Happy Living (Hygge üzerine küçük bir kitap: Danimarkalıların Mutlu Hayat Hakkında Sırları) and How to Hygge (Nasıl Hyyge Yaşanır) yurtdışında raflarda yerini almış bile.
 
Hygge kavramı için özenilmiş kıyafetlere, yeni aksesuarlara vs gerek yok; bu nedenle sadeliği seçenler için bire bir. Sadece sizi mutlu eden şeylere odaklanın ve onları yaşayın. Hazır havalar da soğukken alın üstünüze bir battaniye, elinize sıcak bir yeşil çay, çağırın sevdiğiniz bir arkadaşınızı. İşte size hygge tipi bir aksam. Hayatın tadını çıkararak trend olun: )
Bunu biraz daha kuzey tarzı yaşamak istiyorum derseniz de yılbaşı döneminde içilen bir tür sıcak şarap olan Gløgg tarifi de işinizi görecektir.

Tarife geçmeden, peki siz Hygge kelimesini hiç duydunuz mu? Ya da size neleri çağrıştırdı?

İçindekiler:
750ml – kırmızı şarap
1 portakalın kabuğu
1 - 2 çubuk tarçın
75gr kuru üzüm
70gr kabuksuz badem
10 kakule
5 tane karanfil
85gr bal
240ml porto şarabı
240ml brandy

Yapımı:
 Şarabı, portakal kabuğunu, çubuk tarçın, kuru üzümü, bademleri, kakule, karanfil ve balı bir sos tenceresine koyun.
– Kısık ateşte 30 dakika kaynatın.
– Kaynama süresi bittiğinde porto şarabı ve brandy ekleyin.
– Dilediğiniz bardak ya da kupada servis edin.


6 yorum:

  1. Sizi Sade Hayatım bloğu sayesinde tanıdım. Ve ikinizin sayesinde de böyle bir kavramla tanıştım. Gün içerisinde farkında olmadan bir çok kez Hygge yapıyormuşum meğer :) Mesela bir kitap okurken altını çizdiğim cümleleri defterime yazmak bundan sonra Hygee benim için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler. burası da, yani Türk işi Minimalizm'de benim ilham kaynağım :) sevgiler..

      Sil
    2. Merhabalar:) Ne mutlu ki sadeleşme kavramı farkındalığı çok arttı. Ben de Banu'dan çok ilham alıyorum: ) Hygge ne kadar basit aslında, o da bir farkındalık: )

      Sil
  2. Selam bende sizi Sade Hayatım Bloğu sayesinde tanıdım :) Doğada yürüyüş yapmak ...keyifle yemek yapmak mum ışığında sadece müzik dinlemekte benimm için Hygge :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok mutluyum... ilham aldığım bloglardan birinde kendi blogumun adını görmek harika bir duyguymuş..sonsuz sevgiler..

      Sil
    2. Banu gercekten de senin o yazın sayesinde benim blogumu ziyaret eden cok kişi oluyor, ben de ayrıca teşekkür ederim: ) Sevgili tarçın, hygge dolu anlar diliyorum: )

      Sil