15 Ekim 2017 Pazar

2. El Kıyafet konusunda örnek uygulama : Kadıköy Belediyesi'nden Açık Gardırop ve Kıyafet Kumbaraları


Bu aralar bana en çok sorulan sorulardan biri : Gardırobumuzu hafifletiyoruz, sadeleşiyoruz. Ama bu çıkan kıyafetleri nereye bağışlamalıyız?

Daha önceki yazılarımda Freecycle’dan bahsetmiştim.  Freecycle hakkında daha detaylı bir yazı da yolda. Ama son dönemde oturduğum yer itibariyle dikkatimi çeken bir şey var: Kıyafet Kumbaraları. Instagram’da sorduğumda İstanbul’da yaşayanlar Şişli, Avcılar, Maltepe vs’de de olduğunu söylediler ama ben bugün Kadıköy Belediyesi’ni bir örnek olarak yazmak istiyorum. Sizin de oturduğunuz belediyede benzer uygulamalar varsa lütfen yazın, paylaşalım. Beraberce güzel şeyler de oluyor diyelim.

Kadıköy Belediyesi 100 noktaya kıyafet kumbarası yerleştirdi. Bu kumbaralar ile pantolon, etek, elbise, gömlek, hırka, ceket, palto, kazak, tshirt, mont, bluz, eşortman, ayakkabı, çizme ve bot toplanması hedefleniyor. Kesinlikle kişilerin özel giyim eşyaları kabul edilmiyor bu yüzden kıyafet bağışı yapanların da bu konuda hassas olması rica ediliyor.

Kıyafetlerin ise mutlaka kullanılabilir durumda olması şart değil çünkü belediye atık durumunda olan eşyaları ayrıştırarak geri dönüşüme kazandırıyor..
Haftada iki gün kumbaralar boşaltılıp eşyalar ayrıştırma merkezine aktarılıyor. 2. El olarak Açık Gardrop Mağazası’na gönderilecek giysi ve ayakkabılar temizlemeye gidiyor.
Kadıköy Belediyesi’nin uygulamasını gözümde örnek kılan da bu: verilen kıyafetler için her şey düşünülmüş: Kıyafetler toplanıyor, durumuna göre ayrışıyor ve iyi olanlar Kadıköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'nce yürütülen çalışma ile Kadıköy'de yaşayan dar gelirli ailelere ulaşıyor.
Her ne kadar her durumda eşya kabul edilse bile çalışanların işini kolaylaştırma adına kıyafetleri kumbaraya atarken:
Giysilerin temiz ve yıkanmış ve katlanmış olmasına; tamir ihtiyacı bulunmamasına, verilen kıyafetlerin/ayakkabıların cinslerine göre gruplara ayrılarak ayrı ayrı poşetlenmesine özen göstermemiz hoş olacaktır.
Açık Gardırop 2. El Giysi Mağazası, Eğitim Mahallesi Ahsen Çıkmazı Sokak'taki Sadıkoğlu Plaza içinde bulunuyor.

5 yorum:

  1. Merhaba, sanırım uygulama yaygınlaşıyor. Maltepe ve Sancaktepe'de de gördüm bu kutulardan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Özellikle İstanbul'da cok yaygın ama bu kadar organize mi onu bilemiyorum. İnsallah öyledir.

      Sil
  2. Izmir karşıyakada da ihtiyaç sahiplerinin dinlediğinde seçim yapabildikleri butik elele mevcut. Kıyafetleri oraya bağışlamak içimi çok rahatlatıyor

    YanıtlaSil